Hoe begin je een eigen horecazaak?

Geen kroeg, geen horecazaak met veel onregelmatigheid dus…

Het beginnen van een eigen horecazaak is voor een buschauffeur en een verpleegkundige al een uitdaging, maar als die zaak dan al direct vleugellam is door de coronamaatregelen, dreigt de wensdroom uit te draaien op een nachtmerrie.

Merlijn en Kelly Hofman uit Hoorn (allebei 35) hadden zich al bij Dennis Bruin gemeld vóór deze in november vorig jaar in de krant stond met zijn plan om Hemels Eten & Drinken óf hotel en brasserie Oostereiland van de hand te doen.

Vooral Merlijn wilde iets in de horeca beginnen, vertelt Kelly. ,,Hij voelde zich niet gelukkig op de bus. Mensen behandelen je als een voetveeg. Hij had al een bijbaan in de horeca, voornamelijk in de bediening en als entertainer.’’
Zelf had ze die drang om in de horeca te gaan werken niet – ze werkt nu nog steeds twintig uur per week in de zorg, bij Leekerweide, en ze hebben twee kinderen van 9 en 6 – maar een uitdaging gaat ze niet uit de weg.

,,Dit doen we saampies, dacht ik.’’

Ruim een jaar geleden gingen ze eens om zich heen kijken. Een snackbar, dat zou kunnen. Geen kroeg, geen horecazaak met veel onregelmatigheid en werk tot in de nachturen.

Het werd Hemels, de lunchroom met gunstig gelegen terras op de hoek van Nieuwland en Gedempte Turfhaven. Drie maanden liep Merlijn stage bij Dennis in de keuken.

Ze zouden de zaak per 1 maart overnemen, maar het werd uiteindelijk 1 april. Corona had de boel toen al op slot gezet. Voor een noodregeling kwamen ze niet in aanmerking. Met een afhaalmenu wisten ze het hoofd boven water te houden.

Kelly: ,,Gelukkig gaf Dennis, die eigenaar van het pand blijft, ons uitstel van huurbetaling. En vijf van de zes personeelsleden waren bereid een loonoffer van twee maanden te brengen. Hen moeten we wel heel erg bedanken. Anders hadden we ons faillissement moeten aanvragen.’’

Die eerste maanden hebben ze doorstaan zonder echte wanhoop, zegt Kelly. ,,Ik dacht, we gaan het gewoon proberen. We staan drie jaar ingeschreven dus we kunnen altijd nog naar een huurhuis. Dat komt echt wel goed.’’

Nu Hemels sinds 1 juni weer open mag – met enige beperkingen – ’draaien ze goed’. Op het terras kunnen ze 30, 35 mensen kwijt. Binnen 20 tot 25, dankzij strategisch opgehangen folieschermen. Alle zes personeelsleden zijn weer aan de slag, ze hebben zelfs twee extra krachten aangenomen en zijn voortaan tot in de avond open, per 1 juli zeven dagen in de week. ,,Tot negen uur.

Nu zijn we heel erg op de lunch gericht, maar we willen mensen ook gelegenheid geven nog even te blijven zitten, of langs te komen voor ze ergens heengaan.

Met een borreltje, een bittergarnituur. Als je om zes uur dichtgaat nodigt dat niet erg uit.’’

Groetjes

Merlijn en Kelly